Aangezien ik sinds september een nieuwe opleiding ben begonnen, leek het me leuk om daar wat vragen over te beantwoorden. Ik ga jullie meer vertellen over de HBO Associate Degree Crossmediale Communicatie op de Hogeschool Rotterdam. Dit is een Nederlandstalige opleiding.
Hoelang duurt de opleiding?
Deze hbo-opleiding duurt 2 jaar. Je hebt kan deze opleiding in voltijd of deeltijd doen.
Krijg je hier een hbo-diploma mee?
Ja zeker, ook al is het een Associate Degree krijg je gewoon een hbo niveau diploma als je geslaagd bent!
Wat leer je op deze opleiding?
Op deze opleiding leer je creatief denken, vormgeven en de basistheorie van communiceren en crossmedia. Bij crossmedia moet je denken aan een kruisbestuiving van verschillende mediakanalen. De combinatie van online en offline communicatiemiddelen zorgt ervoor dat de boodschap van de zender wordt versterkt. Je vertaalt bijvoorbeeld een idee naar een crossmediaal concept en werkt dit uit tot een interactieve campagne.
Welke vakken heb je?
Dit zijn de vakken die wij hebben gehad in de eerste periode:
Wil je meer weten over wat je doet bij deze vakken? Lees dan mijn andere posts met uitleg over alle weken.
Hoeveel praktijk en hoeveel theorie heb je?
Het grootste deel van de opleiding heb je praktijk, je gaat dus zelf dingen doen en maken, wat ik erg leuk vind. Ik heb bijvoorbeeld een gamehoes en een poster ontworpen, een website gemaakt en mijn eigen corporate story geschreven voor de organisatie 'WWF'. Je hebt eigenlijk maar weinig theorie vakken. Twee daarvan zijn: Beroepsproduct Campagne en Communicatie & Mediaplanning. Bij deze vakken komen de volgende dingen langs: doelgroepanalyse, communicatietheorieën, communicatiecanvas, interne en externe analyses, corporate communicatie en marketing communicatie. Allemaal stappen die je moet volgen zodat je straks alle informatie hebt die je nodig hebt van bedrijf of organisatie. Met deze informatie ga je een nieuwe campagne of concept bedenken.
Heb je leuke docenten?
Ja zeker! De docenten die ik tot nu toe heb gehad hebben veel kennis en liefde voor het vak. Het is nu een lastige tijd met Corona dus we krijgen online lessen. Hierdoor valt de interactie een beetje weg, wat jammer is, maar ik vind dat ze het goed oplossen.
Wat kan je na de opleiding gaan doen?
Met deze opleiding kan je veel kanten op. Je kan gaan werken in de creatieve industrie. Denk aan banen op het gebied van reclame, gaming, events en branding. Met deze opleiding kan je bijvoorbeeld communicatie medewerker, online marketeer, social media manager, content manager of grafisch designer worden. Er zijn dus veel opties waar je uit kan kiezen. De vraag is dan: wat past het beste bij jou?
Wat vind je het leukste vak op school?
Dat vind ik lastig om te zeggen, wel vind ik tot nu toe Online Skills en Beeld het leukste omdat je hier het beste je creativiteit kwijt kan. Je werkt bij Beeld met de Adobe programma's waar je goede uitleg over krijgt waar je echt wat mee kan. Ik heb bijvoorbeeld een gamehoes ontworpen en voor het vak Online Skills een website in elkaar gezet, wat heel leuk is om te doen!
Hoe laat sta je op om naar school te gaan?
Mijn wekker gaat om 05:45. Dit is best vroeg maar gelukkig is het nu maar voor één dag in de week. De reden waarom ik zo vroeg opsta is omdat het best een stukje reizen is naar Rotterdam.
Hoe ga je naar school?
Ik ga met de scooter of auto naar het station, en vanaf daar met de trein en de metro naar school. Deze reis duurt denkt ik 2 uur. Tijdens deze reis ga ik vaak wat leuks op Netflix of Videoland kijken, zo gaat de tijd lekker snel voorbij.
Wat voor agenda heb je?
Ik heb een hele handige planner van de Bruna. Hierover heb ik een review geschreven met plan-tips, die kun je ook zien onder het kopje persoonlijk.
Wat wil je gaan doen na deze opleiding?
Mijn doel is toch wel om de creatieve industrie in te gaan als multimedia designer/ allround creative designer. Waar je bijvoorbeeld verantwoordelijk bent voor de online mediakanalen, website en campagnes, waar je aansprekende content maakt in woord, beeld, en video. Iets waar ik mijn creativiteit en kennis kwijt kan.
Ik hoop dat jullie nu een beter beeld hebben van deze opleiding! Er zijn namelijk maar twee scholen in Nederland die deze associate degree opleiding geven. Omdat ik wat minder goede verhalen heb gehoord over Inholland en wat positievere verhalen over de Hogeschool in Rotterdam, volg ik deze opleiding daar. Tot nu toe is dat een hele goede keuze geweest!
Liefs,
Stephanie
Comments